fbpx
Οργάνωσε την ντουλάπα σου με αυτά τα απλά βήματα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τακτοποίησες τη ντουλάπα σου και έκανες μία εκκαθάριση; Μήπως ήρθε η στιγμή να βάλεις στο πρόγραμμα σου την οργάνωση της ντουλάπας σου; Η ντουλάπα είναι ένα από τα μέρη του σπιτιού που δεν είναι εύκολο να παραμείνει τακτοποιημένο. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι συνήθως ο μεγάλος όγκος ρούχων που διαθέτουμε, η εναλλαγή καλοκαιρινών –  χειμερινών, αλλά και οι συνεχείς αγορές νέων προϊόντων.  

Μία σωστά οργανωμένη ντουλάπα θα σου λύσει τα χέρια, όχι μόνο επειδή θα βλέπεις όλα σου τα ρούχα και θα μπορείς να κάνεις εύκολα συνδυασμούς, αλλά και γιατί δεν θα χρειάζεται να την τακτοποιείς συνεχώς. Όταν υπάρχει μεγάλος όγκος ρούχων συσσωρευμένος σε ένα σημείο, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε για το τι θα φορέσουμε και να νομίζουμε πως έχουμε την ανάγκη νέων αγορών. Ενώ, αν η ντουλάπα μας ήταν τακτοποιημένη, θα αισθανόμασταν ήρεμοι και θα μας διευκόλυνε στις στιλιστικές μας επιλογές. 

Άδειασμα Ντουλάπας

Το πρώτο βήμα για την σωστή οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σου είναι το να την αδειάσεις εντελώς. Με αυτό τον τρόπο, θα βλέπεις όλα όσα είχες μέσα και θα έχεις μία πλήρη εικόνα για το τι έχεις ήδη και για το τι πρέπει να αγοράσεις. Επίσης, με το να αδειάσει η ντουλάπα σου τελείως, θα δεις όλους τους χώρους που μπορείς να εκμεταλλευτείς. 

Καθαρισμός Εσωτερικού Ντουλάπας

 Όσο σημαντική είναι η οργάνωση, άλλο τόσο είναι και η καθαριότητα της ντουλάπας σου. Δεν θα χρειαστείς πολλά… Ένα βρεγμένο με νερό πανί ή με κάποιο προϊόν καθαρισμού επιφανειών είναι ότι πρέπει για αυτή την δουλειά. Άλλωστε, δεν έχει νόημα το να αποθηκευτούν τα καθαρά σου ρούχα σε ένα χώρο γεμάτο σκόνη. 

Ξεκαθάρισμα Ρούχων 

Ο χωρισμός των ρούχων είναι ίσως το πιο δύσκολο και χρονοβόρο στάδιο της οργάνωσης, αλλά και το πιο σημαντικό. Αρχικά, χωρίστε τα στα αγαπημένα σας και εκείνα που φοράτε λιγότερο ή καθόλου. Μετά σε ειδικότερες κατηγορίες, καθημερινά και επίσημα. Τέλος, σε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά, για να μην ανακατεύονται της μίας εποχής με την άλλη. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως υπάρχουν και κομμάτια που ταιριάζουν σε κάθε εποχή. Αυτά είναι ίσως τα πιο χρήσιμα και διαχρονικά απ’ όλα, οπότε και θα πρέπει να μην λείπουν ποτέ από την ντουλάπα σας.

Αφού το κάνετε αυτό, θα είστε σε θέση να αποφασίσετε ποια θα κρατήσετε και ποια όχι. Μία από τις επιλογές που έχετε είναι να δωρίσετε όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να ανακυκλώσετε τα φθαρμένα. Με την ενέργεια σας αυτή θα κάνετε καλό και στο περιβάλλον και θα βοηθήσετε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Έτσι θα εξοικονομήσετε χώρο για τα ρούχα που ήδη έχετε, αλλά και για αυτά που θα αγοράσετε στο μέλλον. 

Δοκιμή Ρούχων

Αφού βάλετε τα ρούχα σε κατηγορίες και αποφασίσατε τι θα κρατήσετε και τι όχι, ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσετε. Με το να δοκιμάσετε τα ρούχα σας, η οργάνωση της ντουλάπας, θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη. Για παράδειγμα, μπορεί κάτι να μην σας κάνει, να μην εφαρμόζει όπως θα ‘πρεπε στο σώμα σας και να μην σας κολακεύει ή απλά να μην σας αρέσει πια. Αφού δοκιμάσετε τα ρούχα σας, ενδέχεται να ανακαλύψετε, πως κάποια από αυτά που δεν φορούσατε, τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να τα εντάξετε ξανά στα καθημερινά σας σύνολα. 

Οργάνωση Παπουτσιών και Τσαντών 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποθηκεύσετε τα παπούτσια και τις τσάντες σας, αλλά ο πιο απλός είναι να τα τοποθετήσετε στο κάτω μέρος της ντουλάπας σας. Έτσι, θα μπορείτε εύκολα να βλέπετε  τι έχετε και να κάνετε γρήγορα τον  συνδυασμό ρούχων – παπουτσιών. Ακόμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα κουτιά των πιο επίσημων και βραδινών παπουτσιών ως βάσεις για τα καθημερινά σας παπούτσια. 

Αντίστοιχα, την ίδια τακτική θα ακολουθήσετε και με τις τσάντες σας. Μπορείτε για παράδειγμα, να τις κρεμάσετε σε γάντζους ή να τις βάλετε σε ράφια, με διαχωριστικά ανάμεσά τους. Καλό θα ήταν, να τοποθετούσατε χαρτί στο εσωτερικό τους, για να διατηρηθεί  το σχήμα τους και να μην φθαρούν.  Σε περίπτωση που ο αποθηκευτικός χώρος της ντουλάπας σου είναι περιορισμένος, μπορείς να τοποθετήσεις έναν καλόγερο, ακόμα και σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού και να κρεμάς εκεί τις καθημερινές σου τσάντες. 

Οργάνωση Αξεσουάρ 

Τα αξεσουάρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας καρνταρόμπας και η οργάνωση τους πάντα μας μπερδεύει. Μία λύση είναι να κρεμαστούν σε απλές ή ειδικές για αξεσουάρ κρεμάστρες. Πέρα από αυτό, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε συρτάρια, κουτιά ή ράφια, μέσα σε θήκες, ώστε να μην μπερδεύονται μεταξύ τους και να διαλέγεται εύκολα όποιο θέλετε. 

Αρωματισμός Ντουλάπας 

Αφού ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα οργάνωσης, τακτοποίησης και καθαριότητας, ήρθε η ώρα να αρωματίσετε την ντουλάπα σας. Στο εμπόριο θα βρείτε αρωματικά για ντουλάπες που μυρίζουν υπέροχα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τα ρούχα από τον σκόρο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κάποια αρωματική μπάρα από σαπούνι ή ειδικά χαρτάκια στα οποία θα ψεκάσετε το άρωμά σας. Αν πάλι δεν θέλετε να αγοράσετε, αλλά προτιμάτε να δημιουργήσετε κάτι οι ίδιοι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουγκάκια οργάντζας ή τούλι και κορδέλα, στα οποία θα βάλετε μέσα κάποιο βότανο, ένα αποξηραμένο λουλούδι, ποτ πουρί ή κόκκοι καφέ. 

Διατήρηση Οργάνωσης 

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην πάει όλος ο κόπος σου χαμένος και αφού αφιερώσεις χρόνο για την σωστή οργάνωση της ντουλάπας σου, μετά από μερικές μέρες να γίνει πάλι όπως πριν. Το μυστικό διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα την ντουλάπα σου τακτοποιημένη είναι να αφιερώσεις 15 λεπτά την εβδομάδα στην τακτοποίησή της. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να βάλετε τα πράγματα ξανά στη θέση τους και να διατηρήσετε την τάξη της γκαρνταρόμπας σας.  

Μην το αναβάλεις άλλο! Ξεκίνα το συντομότερο δυνατό την οργάνωση της ντουλάπας σου, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα