fbpx
Μάθε για την βιώσιμη μόδα και το πώς θα την εντάξεις στην καθημερινότητά σου

Βιώσιμη, ηθική ή αλλιώς οικολογική μόδα, όπως και αν την έχεις ακούσει ή ότι και αν έχεις μάθει για αυτή, το σίγουρο είναι πως η τάση αυτή ήρθε για να μείνει και να κάνει ένα δώρο σε εμάς και το περιβάλλον. Ανεξάρτητα από το αν ενημερώνεσαι συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της μόδας, τον τελευταίο καιρό θα έχεις ίσως συναντήσει τον όρο << βιώσιμη μόδα >>, τι ξέρεις όμως για αυτή; 

Η βιώσιμη μόδα υποστηρίζει φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα και συμβαδίζει με ετικέτες όπως οι βίγκαν ή οι φιλικές προς τα ζώα. Στο ίδιο επίπεδο κινούνται και τα ενδύματα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες ίνες ή ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται πια. Όταν κάτι δημιουργείται από το μηδέν, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, που περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και τοξικών χρωμάτων. 

Αυτό που κάνει τόσο διαφορετική και ταυτόχρονα αναγκαία την βιώσιμη μόδα είναι το αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η ρύπανση που προκαλείται από την βιομηχανική παραγωγή και συμβάλει στην μείωση της μόλυνσης του νερού από το πλύσιμο των ρούχων, ενώ παράλληλα αποφεύγονται τα σκουπίδια που δημιουργούνται από την απόρριψη ενδυμάτων. Οι εταιρείες ένδυσης που έχουν οικολογικό χαρακτήρα σημειώνουν αργή αλλά αξιοσημείωτη ανάπτυξη, κυρίως στο εξωτερικό αλλά τελευταία και στην Ελλάδα και αξίζει να τις προτιμήσουμε. 

Η βιομηχανία της μόδας αποτελεί μία τις πιο ρυπογόνους πυγές στον κόσμο, εξαιτίας της σπατάλης πόρων του φυσικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή. Η χρήση συνθετικών ινών, δυσχερών στην απορρόφηση τους και η εκπομπές αέρα στην ατμόσφαιρα είναι αφορμή να αλλάξουμε τις μέχρι τώρα συνήθειές μας και να αγοράζουμε λιγότερα καινούργια ρούχα και να φροντίσουμε καλύτερα όσα έχουμε ήδη. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία του κινήματος της βιώσιμης μόδας. 

Με βασικές αρχές τη βιωσιμότητα και την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η βιωσιμότητα αποτελεί την ιδανική εναλλακτική επιλογή στο χώρο της μόδας και βρίσκεται στον αντίποδα της “γρήγορης μόδας”. 

Η ιδέα της γρήγορης μόδας έκανε την πρώτη της εμφάνιση την δεκαετία του ’80 στις Η.Π.Α. και μπορεί αρχικά να ενθουσίασε τον μέσο καταναλωτή με την ιδέα του προσιτού σε όλους προϊόντος, δημιούργησε όμως την πλασματική ανάγκη συνεχών αγορών. Αυτή η υπερκατανάλωση ευθύνεται για την συνεχή παραγωγική διαδικασία, που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον.

Η τεράστια κατανάλωση ρουχισμού και οι γρήγοροι ρυθμοί παραγωγής, μετά την τόσο μεγάλη ζήτηση, εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα, τόσο με τις επιβλαβείς διαδικασίες καλλιέργειας πρώτων υλών, όσο και με την συσσώρευση τεράστιου όγκου ρούχων στους σκουπιδότοπους. 

Όπως και κάθε τι νέο που εντάσσεται στην καθημερινότητα μας και αλλάζει τις μέχρι τώρα συνήθειες μας, γίνεται σταδιακά, έτσι θα προσεγγίσουμε και την πιο συνειδητή πλευρά της μόδας. Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο παίρνουμε την απόφαση να ασπαστούμε την ιδέα γύρω από την βιώσιμη μόδα και να αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές του καθένα μας ξεχωριστά, όχι μόνο απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και απέναντι στους ανθρώπους. Παρακάτω, θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην κοινότητα της βιώσιμης μόδας. 

Πρώτα απ’ όλα, αφού κατανοήσεις την λογική της βιώσιμης μόδας, καλό θα ήταν να ρίξεις μία ματιά στο περιεχόμενο της ντουλάπας σου. Είναι απαραίτητη η προσεκτική διαλογή και το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων που έχεις ήδη στην ντουλάπα σου. Να κρατήσεις  τα ρούχα που φοράς τακτικά και νοιώθεις άνετα μέσα σε αυτά και να τα διαχωρίσεις από εκείνα που έχουν παλιώσει ή που δεν σε εκφράζουν πλέον αισθητικά. Με τον τρόπο αυτό, θα έχεις μία πλήρη εικόνα των πράγματα που διαθέτεις και θα αποφασίσεις συνειδητά και με περισσότερη αυτοσυγκράτηση, αν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον.  

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως κανένα ρούχο δεν έχει θέση στα κάδο, γιατί εκτός  από το ότι τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου, υπάρχουν ποικίλες και ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για την κατάληξή τους. Το να επαναχρησιμοποιούνται τα ρούχα, είναι και ένας από τους απαράβατους κανόνες της βιώσιμης μόδας, καθώς η απερίσκεπτη ρίψη τους στα σκουπίδια, αυξάνει το οικολογικό αποτύπωμα. Το κίνημα της Βιώσιμης Μόδας, λοιπόν, μας παρακινεί να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία για ‘‘ζωή’’ στα ρούχα που οι ίδιοι δεν χρειαζόμαστε πια, επιλέγοντας να τα ανακυκλώσουμε, να τα δωρίσουμε σε ένας οργανισμό, να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη κ.α.  

Να θυμάσαι πως η προσωπική μας αισθητική είναι αυτή που καθορίζει την εμφάνισή μας και διαμορφώνει το στυλ μας και όχι μία ντουλάπα γεμάτη ρούχα, που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούμε, αλλά ικανοποιούν την καταναλωτική μας μανία. Αν επιλέξεις να μπεις στη λογική της βιώσιμης μόδας, θα αντιληφθείς πως είναι προτιμότερο να διαθέτεις, έστω και έναν περιορισμένο αριθμό από καλοραμμένα και διαχρονικά κομμάτια, τα οποία συνδυάζονται και μεταξύ τους. 

Αυτό που έχει σημασία είναι να εκφραζόμαστε μέσα από αυτό που επιλέγουμε να φορέσουμε και να αναδεικνύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, με το να επιλέγουμε ενδύματα, των οποίων η παραγωγή δεν βλάπτει και δεν επιβαρύνει κανέναν. 

Μπες και εσύ στη λογική της βιώσιμης μόδας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη και μαγέψου από την δημιουργικότητα και την φαντασία που κρύβεις μέσα σου! 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα